Playstation 3 Onderhoud

LET OP: Een onderhoudsbeurt is geen overbodige luxe en kan de levensduur van uw Playstation 3 console aanzienlijk verlengen.

Net als een auto heeft ook uw playstation 3 console wel eens onderhoud nodig.

Veel mensen staat er niet bij stil dat uw ps3 console meer onderhoud nodig heeft dan er af en toe met een stofdoek overheen te gaan. 

De console word gekoeld door een ingebouwde ventilator. Deze ventilator trekt koele lucht van buitenaf naar binnen. De aangezogen lucht gaat via een vaste flow door de console heen en komt zo langs alle componenten die gekoeld moeten worden. Vervolgens word de warme lucht via de ventilator aan de achterzijde van de console weer naar buiten geblazen. De aangezogen lucht in uw huis/kamer lijkt schoon maar dat is het niet. Het probleem zit hem in de fijne stofdeeltjes die is in de lucht zitten. Deze stofdeeltjes blijven o.a. door statische elektriciteit hangen op bepaalde componenten in de console. Na verloop van tijd hopen deze stofdeeltjes zich zo erg op dat de koele aangezogen lucht zich niet of nauwelijks meer door de console kan verplaatsen en zal door de hitte de koelpasta op de chips uitdrogen. Hierdoor zal uw console te warm worden en uit eindelijk oververhit raken.

 

Als de console meerdere keren of langere tijd oververhit raakt zal het bekende YLOD (Yellow Light Of Death) of RLOD (Red Light Of Death) optreden. Als dit gebeurd zal de ps3 een aantal keren kort piepen en uitvallen. Indien u de console daarna weer wilt aanzetten zal binnen 5 sec. na het aanzetten de console weer een aantal korte pieptonen geven en uitvallen. Als u dit probleem heeft is uw console onbruikbaar.

De reparatie van YLOD of RLOD is zeer gecompliceerd en kan alleen uitgevoerd worden door Sony of gespecialiseerde bedrijven. Deze reparatie is in de meeste gevallen echter vaak niet meer mogelijk doordat de schade aan het moederbord en chips te groot is. Voorkom deze problemen door uw console op tijd te laten reinigen.

 

Wanneer moet ik mijn console laten reinigen? 

Hier staat niet echt een vast tijdslimiet voor maar hangt af van een aantal factoren. De ps3 geeft dit zelf aan wanneer u hoort dat de ventilator begint te klinken als een stofzuiger. Afhankelijk van hoe schoon de omgeving is waar de ps3 staat en hoeveel tijd ermee word gespeeld kan dit bij de een al na een paar maanden zijn en bij de ander pas naar een paar jaar.

Heeft u bijvoorbeeld huisdieren en/of gebruikt u bijna dagelijks voor minimaal 1uur uw console? Dan is het aan de raden om elk jaar uw console te laten reinigen en te voorzien van nieuwe koelpasta. Gebruikt u uw console minder dan raden wij aan om uw console 1x per 2 jaar te laten reinigen en te voorzien van nieuwe koelpasta.

De koelpasta is van groot belang voor uw console. Deze voert namelijk de warmte van de chips af naar de koellichamen.

Ondanks dat u uw console weinig of nauwelijks gebruikt gaat de koelpasta op den duur uitdrogen en verliest deze zijn werking.

Wat zijn de kosten hiervan?

Voor een volledige onderhoudsbeurt betaald u slechts €20,-. 

Dit is incl. het reinigen van de console, nieuwe koelpasta en het bijwerken van de systeemsoftware en installeren van eventuele updates.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact met ons via:

Mail: consoleserviceparkstad@hotmail.com